Det finns en stor uppsjö av olika powerbanks till precis lika många olika priser. Idag kan man köpa en powerbank för några tior eller en powerbank för någon tusenlapp; men är det bara priset som avgör om man skall slå till eller inte? Nej, självklart inte; det är en hel del faktorer som avgör om det är ett bra köp eller inte. Priset är så klart en faktor men långt ifrån den enda. Teknologin som finns i de olika enheterna varierar kraftigt; de allra sämsta av dem kan till och med vara farliga att använda och innebära onödiga risker ifall olyckan är framme. Allt från säkerhet, storlek, hållbarhet, strömstyrka, kapacitet, pris, utseende och extrafunktioner är viktiga aspekter att ta i beaktande innan du bestämmer dig för vilken powerbank du skall använda och förlita dig på.
I den här guiden skall vi försöka hjälpa dig på traven lite så att du känner dig tryggare i ditt val av powerbank.
Battericeller av låg kvalitet kan explodera eller generera en stor mängd värme på grund av t.ex överladdning. Det kan innebära en risk för den enhet du laddar men framför allt kan det innebära en risk för dig och dina nära och kära som råkar finnas i närheten om det händer. Det är viktigt att din powerbank har skydd mot detta. Att din powerbank är helt säker är därför en väldigt viktig faktor.
Att ladda något med mindre ström än vad enheten kan hantera kan förutom en långsammare laddning även skada enheten. Det är därför viktigt att kolla så att den powerbank du funderar på att köpa kan ge så mycket ström som den enhet du laddar behöver.
Många powerbanks har idag minst 2 anslutningar; det kan vara anslutningar med olika ampere för laddning av både en iPhone i den anslutning med 1 ampere och laddning av din iPad simultant i den anslutning med 2.1 ampere. Det kan handla om att du vill ha olika portar i din powerbank, t.ex vanlig USB (för de flesta enheter(, men kanske även USB-C för nyare enheter. Så, antalet anslutningar och vilken typ av port det handlar om är en viktig faktor.
I den här guiden skall vi försöka hjälpa dig på traven lite så att du känner dig tryggare i ditt val av powerbank.
Övergripande kvalitet
En övergripande hög kvalitet innebär inte bara att skalet, eller höljet är tillverkat av ett tåligt material och därmed klarar lite ruffare tag och eventuella stötar bättre. En god kvalitet genomsyrar även tekniken innanför höljet; den påverkar både hastigheten och hur konsekvent energiöverföringen sker från battericellerna till den enhet du laddar. Den påverkar även hur säker din powerbank är; en bra powerbank skall inte kunna skada vare sig dig eller den enhet som laddas. Den skall t.ex inte bli så varm att risken för brand föreligger eller att den skickar in ström till din enhet trots att den är fulladdad redan och därmed försämrar och sliter ut din mobils eller surfplattas interna batterier.Säkerhet
Många laddar sina mobiler eller surfplattor på natten vilket kan innebära potentiella problem eftersom du inte är vaken och varken märker eller kan göra något åt saken förrän det tyvärr kan vara försent.Battericeller av låg kvalitet kan explodera eller generera en stor mängd värme på grund av t.ex överladdning. Det kan innebära en risk för den enhet du laddar men framför allt kan det innebära en risk för dig och dina nära och kära som råkar finnas i närheten om det händer. Det är viktigt att din powerbank har skydd mot detta. Att din powerbank är helt säker är därför en väldigt viktig faktor.
- Välj en powerbank med hög kvalitet på battericellerna. Vi rekommenderar att din powerbank har högkvalitativa litium-polymerbatterier.
- Välj en powerbank med inbyggda skydd mot överladdning, kortslutning och värmegenerering.
- Välj en powerbank som är CE-märkt vilket är en försäkran om att produkten uppfyller EU:s säkerhetskrav
Ampere
Ampere är den strömstyrka som går från din powerbank till din mobil, surfplatta eller annan enhet du laddar. Allt som oftast tar enheten bara den styrka den behöver; om du laddar en mobil som behöver 2.1 ampere spelar det ingen roll att din powerbank kan skicka mer än 2.1 ampere, mobilen tar ändå bara 2.1 ampere. Men; om din powerbank bara kan ge 1 ampere och din mobil kan ta emot mer än 1 ampere kommer den inte att laddas alls eller väldigt långsamt då den inte får tillräckligt med ström.Att ladda något med mindre ström än vad enheten kan hantera kan förutom en långsammare laddning även skada enheten. Det är därför viktigt att kolla så att den powerbank du funderar på att köpa kan ge så mycket ström som den enhet du laddar behöver.
- Välj en powerbank med så hög ampere som möjligt, då enheten du laddar bara tar emot en viss mängd oavsett om källan kan ge mer. Det bör vara 5 volt och minst 2.1 ampere för att klara både en mobil eller surfplatta. Det brukar stå märkt vilken output som gäller, leta efter märkningen ”output: 5V/1A eller 5V/2.1A ” eller vad det nu kan vara för output.
Kapacitet
Batterikapaciteten hos en powerbank mäts i milli-ampere-timmar (mAh); ju högre mAh desto större kapacitet har powerbanken. En iPhone 8 har ett batteri med 1,821mAh och en iPhone 8 Plus har ett batteri med 2,675mAh så du bör köpa en powerbank som matchar behovet från den enhet du skall ladda. Nu för tiden är det vanligt att en powerbank har över 20,000mAh vilket i teorin skall kunna ladda din iPhone 8 till max minst 10 gånger. Verkligheten brukar se lite annorlunda ut men teoretiskt sätt så skall det gå.- Välj en powerbank med så hög mAh du tror dig behöva, ju högre mAh desto längre kan du ladda med den.
Anslutningar
Anslutningsmöjligheter är en viktig faktor vid val av powerbank då för få anslutningar kan begränsa dess användningsområde. Det handlar inte bara om att kunna ladda flera enheter samtidigt utan även om att man vill bredda det urval av enheter man kan ladda. Inte bara mobilen, utan även surfplattan, sin GPS, kamera och kanske även sin laptop eller vilken enhet det nu må vara du behöver ladda.Många powerbanks har idag minst 2 anslutningar; det kan vara anslutningar med olika ampere för laddning av både en iPhone i den anslutning med 1 ampere och laddning av din iPad simultant i den anslutning med 2.1 ampere. Det kan handla om att du vill ha olika portar i din powerbank, t.ex vanlig USB (för de flesta enheter(, men kanske även USB-C för nyare enheter. Så, antalet anslutningar och vilken typ av port det handlar om är en viktig faktor.
- Välj en powerbank som har den eller de anslutningsmöjligheter din eller dina enheter kräver. Ju fler anslutningar, ju bredare användningsområde.
Kablar
kvaliteten på den kabel som laddar upp din powerbank är också viktig eftersom det påverkar hur snabbt du kan ladda upp den och hur jämnt den laddas. Även här kan det finnas risker som t.ex värmegenerering eller exploderande battericeller. Du bör inte ladda din powerbank med någon annan kabel än den som följer med. Ofta går det så klart bra med vilken USB-kabel man nu råkar ha liggandes men risken minimeras så klart om man använder den kabel som faktiskt är tillverkad för just det syftet.- Välj en powerbank som har en medföljande kabel för att ladda själva powerbanken
Extrafunktioner
En powerbank kan även ha olika extrafunktioner som kan vara väldigt användbara. Här kan vi inte ge några specifika rekommendationer utan det är upp till dig vad som är viktigt och vad du i slutändan vill betala för. Dessa funktioner kan vara t.ex LED-indikator för hur mycket kapacitet som finns kvar, det är inte ovanligt att det finns någon typ av inbyggd LED-ficklampa som utan tvekan kan komma väl till hands vid strömavbrott eller vid användning på natten. Det kan finnas inbyggda solpaneler som i sin tur laddar upp din powerbank vilket kan vara väldigt bra på semestern eller campingturen. Den kan vara vattentät och tillverkad av extra tåliga material. Den kan vara anpassad för att fungera som startbatteri till bilen. Ja, det finns en hel del funktioner som kan vara bra att ha och en del är att rekommendera andra kanske överflödiga. Det är dock något du själv måste avgöra då det i slutändan är du som betalar även för dessa funktioner.Vikt och mått
Nu för tiden kan man bygga ganska små och lätta powerbanks då battericellerna blivit mindre och mindre ju längre utvecklingen når. Oftast så blir de dock både större och tyngre ju mer kapacitet de har. En powerbank som rymmer 3,000 mAh som räcker till att ladda din iPhone 1 gång kommer troligtvis att vara både mindre och väga mindre än en som rymmer 30,000mAh. Du bör fundera på vart och i vilka situationer du skall använda din powerbank innan du avgör hur viktigt det är för dig med små mått och en låg vikt. Planerar du att bära den med dig i fickan hela tiden och varje dag är kanske både mått och vikt en väldigt viktig faktor; skall du bära den med dig i väskan kanske vikten är viktigare än måtten, skall du enbart ha den liggandes hemma på nattduksbordet eller i bagaget i bilen kanske varken vikt eller mått är viktiga utan det är så hög kapacitet som möjligt som är prioriterat.Här ser du en tabell för att kunna räkna ut hur många gånger du kan ladda din enhet med den Powerbank du är intresserad av:
Exempel. En powerbank med 20 000 mAh kan ladda en iPhone 13 ca 6 gånger (20000 / 3227 = 6,19).
Exempel. En powerbank med 20 000 mAh kan ladda en iPad 10,2 ca 2 gånger (20000 / 8557 = 2,33).
iPhone - batteristorlek
iPhone 13 Pro Max | iPhone 13 Pro | iPhone 13 | iPhone 13 mini |
4 352 mAh | 3 095 mAh | 3 227 mAh | 2 406 mAh |
iPhone SE3 | iPhone 8 | iPhone 8 Plus |
2 018 mAh | 1 821mAh | 2 675mAh |
Exempel. En powerbank med 20 000 mAh kan ladda en iPhone 13 ca 6 gånger (20000 / 3227 = 6,19).
iPad - batteristorlek
iPad Pro 12,9 (2021) | iPad Pro 11 (2021) | iPad 10,2 | iPad 9,7 |
10 758mAh | 7 538 mAh | 8 557 mAh | 8 827mAh |
iPad Air 5 | iPad mini 6 | iPad mini 4 |
7 600mAh | 5 124mAh | 5 124 mAh |
Exempel. En powerbank med 20 000 mAh kan ladda en iPad 10,2 ca 2 gånger (20000 / 8557 = 2,33).
Macbook - batteristorlek
Macbook Pro 16" | Macbook Pro 14" | Macbook Pro 13" 2020 |
8 693 mAh | 6 068 mAh | 5086 mAh |
Exempel. En powerbank med 20 000 mAh kan i teorin ladda en Macbook Pro 16" ca 2 gånger (20000 / 8693 = 2,3) Detta gäller endast när datorn är helt avstängd och inte används samtidigt.
Klicka på denna länk: Powerbank för att direkt komma direkt till kategorin där du kan filtrera och sortera efter önskad batterikapacitet och pris. Hoppas du hittar den Powerbank du letar efter.
Klicka på denna länk: Powerbank för att direkt komma direkt till kategorin där du kan filtrera och sortera efter önskad batterikapacitet och pris. Hoppas du hittar den Powerbank du letar efter.